Despre producători

O poveste dulce – dulciurile din Bucovina

Ce mai e nou în Bucovina?

Dacă ultima dată am urcat pe Deluț și v-am spus despre producătorul nostru de brânzeturi Filuț Ursu (vezi postarea), de această dată, când am ajuns din nou pe tărâmul de basm din Bucovina, am întins-o spre Suceava. După Suceava, mergând pe centură și urmând drumul spre Rădăuți, dai de un sătuc, Pătrăuți. Chiar la intrarea în sat, pe strada Principală găsim o poartă discretă ce ne dezvăluie frumusețea locului ce urma să îl descoperim. Locul în care se produc dulciurile din Bucovina, prezente pe www.nordnatural.ro

Delicatese romanesti

Dulceața locului și nu numai…

Doamna Holca Petronela ne iese în întâmpinare la poartă, ca să ne conducă. Vă mărturisesc că îmi făcusem o grămadă de presupuneri despre ce mă așteaptă când o voi cunoaște în persoană și când, în sfârșit, am ajuns să dăm mâna, am simțit ceva drăguț, ceva plăcut și bun (o fi de la zahăr…). Am găsit-o și pe Palela, pentru că așa îi spun prietenii, prinsă până peste cap cu treabă.

„Pe timp de vară, în sezonul nunților, am multe comenzi pentru că fac niște candy bar-uri foarte drăguțe, pe plac clienților din zonă”, ne mărturisește. Cu toate astea, își fură 10 minute din prețiosul timp să ne introducă în lumea Sweets by Pale- dulciurile din Bucovina!

Povestea- începuturi

Povestea e simplă. I-a plăcut dintotdeauna să facă deserturi dulci. A început acum 2 ani, la insistențele unei prietene, neavând o altă legătură cu dulciurile decât aceea de a le prepara acasă. Dar ieșeau tare bune și era păcat să nu se bucure și alții. Măcar așa mâncau și ei mai puține, glumește doamna noastră. Ne spune că meseria ei nu are nici o legătură în fond cu ciocolata, pentru că este economist la bază, dar a făcut un curs de specialitate și s-a apucat de treabă. A încercat să profeseze în paralel un timp dar cum afacerea s-a ridicat bine și repede, de anul trecut a renunțat la job-ul de economist.

În prezent

Ne pregătim să pătrundem în fabrica de ciocolată, acolo unde se fac dulciurile din Bucovina. Deși spațiul este unul mic (fostul garaj de aproximativ 30 mp), descoperim o curățenie impecabilă și ordine în tot ce ține de organizare. Palela ne roagă să ne luăm papuci de interior și ne conduce prin fluxul tehnologic: camera pentru materie primă, locul de producție efectiv și spațiul de ambalare imediat lângă. Despre spațiul de depozitare spune că este mic pentru că așa a fost autorizată și avizată: pentru flux fără depozitare, pe bază de comandă. Capacitatea de prăjituri este de circa 80-100 kg pe săptămână, în prezent, pe care le livrează în zonă. Cât despre ciocolată, aici este vorba despre altceva, având termen de valabilitate mai mare și perisabilitate mai mică.

Urmează să se extindă dar anul acesta tot bugetul s-a epuizat cu frigul pus pe mașina cu care livrează marfa. Au încercat să acceseze fonduri europene dar s-au lovit de birocrație: cereau foarte
mulți angajați, ne spune. „Aici eu fac toată treaba, singură. Nu e un domeniu în care să te întinzi la angajați plus că e foarte greu cu forța de muncă și la noi în sat, ca peste tot!”

Delicatese romanesti

Mici dar apreciați

Îi spun doamnei că este foarte apreciată ciocolata de către clienții noștri și o felicit pentru curaj și inițiativă. Ne poftește în căsuța la fel de impecabilă ca și făbricuța să mai povestim un pic și aflăm despre pasiunea fiicei de a picta și privim ca bonus o imagine din „Charlie și fabrica de ciocolată” .

Ne mărturisește despre cum merge de bine ciocolata la o băcănie din Suceava și că se bucură dacă vom răspândi vestea în toată țara, de ce nu? Îmi șoptește că produsele ei (dulciurile din Bucovina) sunt apreciate pentru că ea nu pune prostii. “Știți, oamenii s-au cam săturat de prostii.”

Pentru cei ce au gustat deja ciocolata de casă făcută de Palela vă șoptesc că vă pregătim o surpriză în pachetul Nord Natural, de 1 Iunie, iar pe cei care încă nu știu despre produsele SweetsbyPale sunt sigură că povestea v-a convins să încercați.

Vă invit să comandați spre degustare pe nordnatural.ro pachetul de ciocolată mix care conține 4 arome ( ciocolată cu lavandă, albă cu fistic sau albă cu merișoare și nelipsita ciocolată cu cacao și fulgi de migdale) dar și delicioșii biscuiți cu ciocolată. Și sperăm ca dulciurile din Bucovina prezente pe www.nordnatural.ro să-și mărească treptat sortimentația.

Ce implicare are Nord Natural în toată povestea asta?

Noi promitem să ajutăm cu promovarea, pentru că nordnatural.ro asta înseamnă și doamna ne promite să ne ajute cu ciocolată. Ciocolată de casă, din ingrediente naturale. Și noi susținem micii producători să poată să livreze la nivel național- exact despre asta este vorba și în proiectul nostru.

Tocmim să ne pregătească o mostră cu un mix de ciocolată pentru a putea oferi o surpriză clienților noștri cu ocazia zilei de 1 Iunie. Se arată super încântată să ajute, în orice fel.

Ce mândră mă simt cu așa producător! Îi prezint scurt despre Fundația Openfields și proiectul ei Nord Natural Hub, ne mulțumim și ne luăm la revedere!

Și ce gust a rămas în mintea și sufletul meu… cred că puteți ghici ușor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.