Gramaj: 250 g
Descriere: Măierișul este o brânză semitare, din lapte nenormalizat de vacă, cu o pastă untoasă. Roțile de aproximativ 5 kg trec printr-o perioadă minimă de maturare de 3 luni, timp în care sunt păstrate în camere cu temperatură și umiditate controlată. La începutul perioadei, sunt întoarse și spălate zilnic cu saramură, iar mai apoi procedeul se rărește până la a fi spălate de două ori pe săptămână.
Laptele de cea mai bună calitate, obținut de la vacile care au păscut și au fost hrănite cu fân din flora de munte, este prelucrat artizanal, în cazane de cupru.
Măierișul poate fi servit ca aperitiv, feliat, dar se pretează foarte bine și la topire. Nu este foarte greu de asortat, potrivindu-se bine lângă mai orice: cartofi fierți, legume, carne, dar trebuie neapărat să vină la pachet cu un pahar de vin, o atmosferă relaxată și o vorbă bună. Este o sursă bogată de calciu, proteine și vitamina A.