VALEPUTNA
Știi cobza? Nu, nu instrumentul acela muzical. Ci delicatesa locală ce constă într-un păstrăv afumat cu conuri de brad și lemn de fag, îmbrăcat în cetină de brad și legat cu nuiele de alun. Ei bine, Cobza a fost inventată în Valea Putnei – zice-se, în 1927, cu prilejul petrecerii date la Castelul Regal din Poiana Îțcani în cinstea Încoronării Majestăţii Sale, Regele Mihai. Astăzi, în Valea Putnei, își are sediul brandul premium ValePutna, a cărui denumire este un omagiu adus primei păstrăvării din România, înființate în 1896 sub numele “Valeputna Fischbruthutte”. Îți dai seama, cu atâtea blazoane de apărat, produsele ValePutna de azi nu pot fi decât impecabile. Și chiar sunt. Fără pic de aditivi și amelioratori, afumate conform unui meșteșug neschimbat de mai bine de 100 de ani, specialitățile de păstrăv marca ValePutna – inclusiv mândria locală Cobza – sunt un răsfăț culinar pe care ți-l recomandăm din tot sufletul să ți-l oferi.