Despre producători

Cum se fac lactatele de casă, în Bucovina?

Pe un picior de plai, pe-o gură de rai

Ai ajuns prin Bucovina? Ei, după ce lași Vatra Dornei undeva în urmă și urmezi drumul spre Suceava, la un moment dat, tot mergând așa dai de un semn pe care scrie Pojorâta. De acolo, încă o leacă și ajungi la un drum îngust și greu practicabil cu mașina în caz de ploi sau ninsori. Un drum de munte, plin de brazi, care te duce tot mai sus unde aerul e cu siguranță mai curat. Liniște deplină și pace, frumusețe naturală cât încape.  În capăt dai de o gospodărie. Mică, cochetă, perfect încadrată în peisaj. Totul orânduit și nimic la voia întâmplării. Acolo iau naștere lactatele de casă Delut, după rețete tradiționale din Bucovina.

lactate de casa Delut lactate de casa Delut lactate de casa Delut

Povestea familiei

Povestea e simplă: o familie de țărani autentici, de oameni ai locului, obișnuiți cu munca și mai puțin cu odihna. Oameni ce muncesc din zori și până seara, cresc animale și se străduiesc să valorifice laptele…că așa făceau și străbunii lor. Și-i păcat să nu muncești!

Ne întâmpină Filuț Ursu. După mai multe nopți nedormite, mărturisind că este prins până peste cap cu treabă, îl găsim în plin proces de producție. Cu toate acestea, își găsește timp să ne explice cu calm și răbdare cum stă treaba la ei pe deluț, în mica lor făbricuță de brânză din gospodărie, pe lângă ferma de 20 de vacuțe de care se ocupă împreună cu familia, adică soția și fiul cu familia lui.

Cum fac ei lactatele?

Le fac simplu și bine! După rețete tradiționale moștenite, verificate și îmbunătățite de-a lungul timpului. Și trebuie să vă împărtășim că toate brânzeturile lor din lapte de vacă au atestat de “produs tradițional”.

„Vana asta mare de aici, cu focul făcut pe-afară, se incălzește la vreo 32-34 grade și se dă cheagul. În timp de o oră trebuie să se prindă, să se coaguleze și după aia se taie cuburi cu un cuțit lung de lemn. Aprindem focul din nou și începem a-l bate cu piesa asta de lemn până ajunge la 40-42 grade. Scos de pe foc, îl mai batem 20 minute pentru a se usca apoi îl punem în „sitire” la scurs până a doua zi.

Așa se face cașul.

“Apoi îl tăiem dreptunghiuri și a doua zi se taie bucățele și se pune la topit în apă cu sare, după care se pune în forme și se lasă pe ziua următoare. Două zile îl punem la fum, îl scoatem de acolo și îl lăsăm 2 – 3 zile să se matureze și apoi îl depozităm, băgat în vid, la rece, etichetat și la vânzare. “

Așa se face cașcavalul, simplu sau afumat.

“Zărul ce rămâne de la caș, se face urdă. Se dă la fiert la 90 grade și când se prinde spuma deasupra se adaugă laptele. Când fierbe, bulbucește, se adaugă zăr acru, cam 10 litrii (o găleată) de zăr la 100 litrii de lapte. Se taie și se prinde urda, care o luăm cu lingura și o punem în strecurătoare la scurs până a doua zi.”

lactate de casa Delut lactate de casa Delut lactate de casa Delut

Și totuși, ce e așa special?

Produsele Delut au ceva din aroma florilor de câmp de pe pășunile bucovinene sau a fânului întors și uscat de soare și aerul rece de munte, au din energia și dragostea din mâinile oamenilor, au din mirosul focului din lemne.

Focul se face cu lemne pentru că nu avem gaz aici! Cam asta e… aici se depozitează, cașul proaspăt se dă un pic la rece, cel maturat se tot invârte de pe-o parte pe alta . Stau pe scânduri până prinde un pic de galben și așa arată când e „deosebit”. Lăsăm câteva zile pentru a se matura și cam asta este!

Nimic nu se face fără trudă. Totul este natural. Dar din truda asta ies niște produse care să o merite!

lactate de casa Delut lactate de casa Delut lactate de casa Delut

De ce Deluț?

Din vorbă în vorbă, povestind despre ploile din ultima vreme aflăm că pe deluț la dânsul, la cota 1100 și ceva nu a ajuns apa în cantități mari. Și fără să fie nevoie de informații sau întrebări suplimentare vine și Aha-ul. Producătorul nostru și-a denumit făbricuța și produsele naturale pe care le face cu atât drag și sârg după „Deluț-ul” unde stă poziționat și unde trăiește cu plăcere fără a se plânge vreodată de prea multă muncă: “ Dacă nu ești activ, nu ai pentru ce trăi”, încheie omul nostru de la munte.
Și ca să nu mă credeți doar pe cuvânt, las mărturie căteva imagini că tot ce v-am spus e adevărat. E un „pic” de Rai pe Pământ, „Deluț-ul” lui Filuț!

Sănătate domnului Filuț și putere familiei să ne încânte cât mai multă vreme cu produsele lor gustoase și frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.