Despre producători

Povestea cozonacilor Niculina

Afacere de familie – începutul


Undeva în Bucovina, “Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, în Fundul Moldovei, județul Suceava, am întâlnit o familie frumoasă și destoinică! Nu vreau să vă vorbesc de miorițe ci taman de familia Obaciu. Niculina, Nicolai, fiul lor Ionel și fiica Luminița, întemeietorii “Cozonacilor Niculina”, faimoșii cozonaci de casă, cozonaci după rețete tradiționale moștenite, cozonaci cu nucă, cozonaci cu mac.

Bătrânele care știu „rânduiala copturii” nu mai sunt multe, iar cele care au plecat spre veșnicie au lăsat ca moștenire fiicelor și nepoatelor tainele cozonacului gustos. Aşa a moştenit şi tanti Niculina pasiunea si îndemânarea de la bunica ei.

Se spune că au început într-o primăvară, din dorința de a face ceva mai mult decât ouă încondeiate, ceva ce să ducă tradiția bunicii mai departe. Astfel au apărut primii cozonaci și niște plăcinte poale-n brâu fantastice, urmând întru totul reţetele moştenite de la bunica ei, că nu degeaba vorba: La plăcinte înainte, la război înapoi!

Au trimis mostre spre degustare la Capitală și nu mare le-a fost mirarea când produsele lor de suflet au fost foarte apreciate. E clar că în era noastră, tot ce este natural și tradițional pe deasupra, este căutat și apreciat.

 

cozonaci cu nuca si mac

Cozonaci cu mac, cozonaci cu nuca

cozonaci traditionali din Bucovina

cozonaci traditionali din Bucovina

Persoanele din spatele cozonacilor Niculina

Persoanele din spatele cozonacilor Niculina

 

 

Prezentul


În momentul de față produc cozonaci, așa cum îi frământa și cocea bunica, plăcinte poale-n brâu, pâinică de casă și cornulețe.

Toate aceste produse conțin doar ingrediente naturale și pentru asta sunt în primul rând gustoase.

Despre Poale-n brâu, musai să spun din casă: este o dospitură cu brânzică, ce m-a dus cu gândul în urmă cu cel puțin 20 de ani, în ograda bunicii. Din punctul meu de vedere este gustul copilăriei fericite și lipsite de griji, pe care nu l-am reîntâlnit până în zilele de azi în altă parte!

 

cozonaci in tava necopti

cozonaci pregatiti de coacere

coacerea cozonacilor

cuptor traditional

cozonaci scosi din cuptor

cozonaci scosi din cuptor

 

Întâlnirea


Am aflat de cozonacii Niculina de la niste prieteni, asa ca am mers in Bucovina, sa ne convingem. Ne-au primit în micuța și impecabila lor brutărie, exact așa cum se primeau oaspeții în casa dinainte. Este o zonă unde se pare că acest obicei se păstrează încă, creînd un farmec aparte, deosebit de relaxant, tihnit.

Ce bine e să te oprești câteodată din vâltoare, nu credeți? Mama Niculina și cu fiica Luminița, după o noapte de frământat și copt, ne-au așezat frumos la poveste. Ne- au spus cum este de greu dar cât de frumos totodată. Capul familiei, aprobator și la locul lui, intervenea când era nevoie de expertiză bărbătească și înțelepciune. Niște oameni așa de faini, ne-au explicat cum iși pun toată energia în produsele lor, pentru ca să fie mulțumit consumatorul. Pentru că ei lucrează cu mâinile dar și cu toată inima, cozonacii cresc, plăcintele se topesc în gură și pâinica iese bună și sănătoasă.

 

Am bătut palma


Le-am explicat despre Fundația Openfields www.openfields.ro şi despre proiectul de tip Food Hub pe care îl implementăm, adică vrem produse locale și tradiționale din zona de nord a țării, pe care să le transmitem mai departe direct consumatorului și normal că au vrut să ne ajute.

“Cum nu? Numa să ne ziceți cât și când vă trebuie și vă facem proaspăt și bun!”

Uite așa a început colaborarea Nordnatural cu Cozonacii Niculina și vă invit cu drag pe magazinul nostru online www.nordnatural.ro să comandați și să degustați aceste produse autentice și tradiționale din Bucovina, ca la bunica acasă, aș îndrăzni să spun.

 

cozonac cu nuca

cozonac traditional cu nuca

cozonac cu mac

cozonac de casa cu mac

placinte poale'n brau

placinte poale’n brau

 

Morala


Nici o întâlnire nu este întâmplătoare– așa se zice și noi credem asta cu tărie.

Apoi, mai e vorba aceea că omul sfințește locul– și asta perfect adevărat.

Cunoscând familia din spatele produselor Niculina, degustând produsele, am avut încredere deplină în succesul acestei colaborări și nu ne-am înșelat!

Putem să ne mândrim cu faptul că unul din produsele de top de noi adunate, este chiar cozonacul cu mac şi cozonacul cu nucă.

Trebuie să te avertizez, odată ce le-ai încercat te vei întoarce din nou…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *